Tips, wensen of aanvullingen?
Lesmethode vergelijker is nog volop in ontwikkeling. Heb je tips, reviews, wensen of aanvullingen? Laat het ons weten!
Leestijd: 4 minuten
Het nieuwe schooljaar staat alweer bijna voor de deur. Maar wat betekend dat nou na zo’n gekke “thuiswerk-periode”, tijdens deze Corona tijd?
Voor de zomervakantie konden we al een beetje proeven aan het lesgeven in de school met kleine klassen, maar over een paar weekjes mogen alle leerlingen naar school en krijg je weer te maken met groepsdynamiek. Leerlingen moeten zich houden aan corona regels in de school en bestaat er de mogelijkheid dat leerlingen toch weer thuis moeten gaan werken. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je ervoor dat schooljaar 2020 -2021 toch een succes jaar wordt? Hieronder geef ik 5 tips die jou kunnen helpen om dit schooljaar goed van start te laten gaan.
12 augustus 2020
1. Investering in groepsdynamiek
De eerste schoolweken vormen altijd de basis voor de sfeer voor het hele schooljaar. Investeer daar dus goed in. Laat de lessen nog even voor wat ze zijn en focus je meer op wie er allemaal in de klas zitten. Leer elkaar beter kennen en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te werken aan de groepsdynamiek. “Hoe is de corona tijd geweest voor jullie? Hoe was de zomervakantie? Wat heb je gemist?” Etc. Er zijn op het internet genoeg spelletjes die je in een klas kan doen om te werken aan een goede groepsdynamiek. Maak hier gebruik van en zorg ervoor dat leerlingen zich veilig en vertrouwd in de klas voelen. Dit zal je ook erg gaan helpen als de leerlingen weer thuis moeten gaan werken. Je bereikt veel meer bij een leerling waar je al een goede band mee hebt opgebouwd.
2. Contact met ouders en leerlingen
Tijdens de “thuiswerk-periode” heb ik geleerd dat investeren in het contact met ouders en leerlingen van groot belang is. Voor ouders was het ook een hele gekke periode waarin ze in eerste instantie ook niet goed wisten wat er allemaal van hen werd verwacht. Leerlingen moesten wennen aan het feit dat ze geen vakantie hadden, maar thuis aan de slag moesten en dat gaf veel onrust en frustratie op het moment dat er weinig contact was met de docent/mentor. Door vanaf dag 1 de ouders goed in te lichten over de verwachtingen van de school en te blijven checken hoe het thuis gaat, heb ik gemerkt dat je al heel veel ruis wegneemt.
3. Thuiswerk mogelijkheden verbeteren
Toen het thuiswerken begon liep ik heel erg tegen “problemen” aan die ik van tevoren niet had verwacht. Leerlingen die geen goedwerkende computer hadden, inlog gegevens die het niet deden etc. Dit soort zaken zijn wel ontzettend belangrijk om leerlingen goed thuis te kunnen laten werken. Dus vanaf het begin van het schooljaar is het superhandig om leerlingen computer vaardiger te maken en te zorgen dat alle programma’s goed werken. Dat scheelt een hoop frustratie en tijd
4. Lessen online beschikbaar maken
Aangezien er een mogelijkheid bestaat dat leerlingen weer thuis gaan werken, is het verstandig om de lessen die gemaakt worden ook online beschikbaar te maken. Daarnaast is het handig om een plek te creëren of te vinden waar leerlingen hun huiswerk in kunnen zetten, zodat het voor de docenten makkelijker is om het werk na te kunnen kijken of te controleren.
5. Tijd voor gezelligheid
Heel veel leerlingen hebben tijdens de thuisperiode de “gezelligheid” van de klas gemist. De gesprekken in de klas over je weekend, het kopje thee aan het einde van dag, omdat ze zo goed hebben gewerkt. Ook de spelletjesmiddag op vrijdag na een lang week hard werken is erg gemist. Het komende schooljaar zou ik investeren in dit soort vaste momenten in de week. Je zal zien dat dit de groepsdynamiek zal bevorderen en leerlingen het gevoel krijgen dat ze ook worden gezien. Want juist tijdens zo’n “thee-momentje” maak je even een praatje met een leerling en kunnen ze even onderling kletsen.
Lesmethode vergelijker is nog volop in ontwikkeling. Heb je tips, reviews, wensen of aanvullingen? Laat het ons weten!
Goede blog Maike! Met vijf goede en waardevolle tips. Daar kan ik wat mee. Bedankt!