Tips, wensen of aanvullingen?
Lesmethode vergelijker is nog volop in ontwikkeling. Heb je tips, reviews, wensen of aanvullingen? Laat het ons weten!
Leestijd: 5 minuten
Voorlezen wordt vaak geassocieerd met jonge kinderen. Maar heel veel mensen weten niet dat voorlezen ook voor oudere kinderen superbelangrijk en leuk is. Waarom is voorlezen eigenlijk zo essentieel en waar moet je op letten bij interactief voorlezen? Ik zal in 5 redenen uitleggen waarom.
17 november 2020
Voorlezen kan ervoor zorgen dat je een betere band krijgt met je klas. Door ze mee te nemen in een spannend verhaal zorg je voor de kwalitatieve tijd van ontspanning op een drukke schooldag. Door elke dag een vast moment te kiezen om kinderen voor te lezen zorg je voor een rust momentje. Ook ouderen kinderen hebben hier heel erg veel baat bij. Door tussendoor te ontspannen bij een leuk, spannend of mooi verhaal, zal je zien dat de leerlingen daarna weer beter aan het werk kunnen.
Door goed naar verhalen te luisteren en tussendoor vragen te stellen leren de kinderen om zich goed te concentreren. Interactief voorlezen wil zeggen dat je kinderen bij het voorlezen betrekt. Voordat het verhaal begint ga je de kinderen vragen waar zij denken dat het verhaal over gaat. Tijdens het voorlezen stel je tussendoor vragen over het verhaal. Elk kind komt aan bod en wordt op deze manier geprikkeld om actief mee te doen.
Tijdens het voorlezen zorg je ervoor dat het taalinzicht van de kinderen wordt vergroot. In verhalen komen andere woorden en zinnen voor dan in spreektaal, dus kunnen kinderen hun woordenschat daardoor vergroten. Ook zinsbouw en grammatica worden ontwikkeld, doordat ze in aanraking komen met boekentaal.
Voorlezen is dus sowieso goed voor de ontwikkeling van de taal, maar daarnaast ook voor de sociale en emotionele vaardigheden. Kinderen leren door middel van voorlezen om emotie te uiten en zich in te leven in een personage. Als laatste leren kinderen oorzaak en gevolg en verbanden te herkennen.
Voorlezen kan ook gebruikt worden als aanleiding tot een gesprek. Emoties zoals angst en verdriet kunnen bespreekbaar worden na het voorlezen van een boek waarin deze emoties spelen. Maar ook lastige onderwerpen zoals ziekte of de dood kunnen begrijpelijker worden gemaakt door middel van een boek of verhaal.
Verhalen over verschillende onderwerpen kunnen ervoor zorgen dat kinderen meer gaan fantaseren. Het zet kinderen aan het denken over dingen die zij zelf nog nooit hebben meegemaakt. Doormiddel van verhalen en plaatjes wordt de fantasie van kinderen gesimuleerd.
Lesmethode vergelijker is nog volop in ontwikkeling. Heb je tips, reviews, wensen of aanvullingen? Laat het ons weten!